Bílé dýmovnice

26. května 2006 v 16:43 | venda€ |  Výbušniny+návody
Veškeré tyto směsi produkují po zapálení více-méně bílý kouř. Některé z nich jsou lehce zapalitelné, některé hůře. Stručný popis je dán u každého návodu zvlášť.
Je třeba dát vzniklou směs do válce z kartónu, ve kterém ufělejte několik dír. Je dobré použít asi 3cm širokým a 10cm dlouhý válec. Díry by něly být udělány i po obvodu válce. I když nejsou dýmy, které jsou produkovány za použití těchto návodů přímo jedovaté, příliš je nedýchejte (pokud je to možné).

  • Potřebné suroviny:
  • chlorečnan draselný 20 - 30%
  • chlorid amonný 50%
  • naftalen 20%
  • dřevěné uhlí 0 - 10%
Většinou není bezpečné míchat amonnou sůl a chlorečnan dohromady, ale tato směs je obvykle obvykle stabilní s možností skladování kolem 10-ti let, jestliže je uchovávána v suchu. Pokud je problém s tím, že směs hoří místo toho aby jen dýmila, pak přidejte 5% chloridu amonného a 5% jedlé sody (hdrogenuhličitanu sodného).

  • Potřebné suroviny:
  • chlorečnan draselný 60%
  • laktóza 20%
  • chlorid amonný 20%
Tahle směs je docela jednoduchá a taky docela dobrá, ale nevyrovná se směsi předešlé.

  • Potřebné suroviny:
  • dusičitan draselný 30%
  • cukr 20%
  • chlorid amonný 50%
Smíchejte tyto chemikálie a přidejte malé množství vody a zahřejte. Za míchání pak nalijte na kus alobalu a počkejte, až to zatuhne. Pak rozlámejte na malé kousky a vysušte na slunci. Až je tato směs suchá, tak ji najemno rozetřete. Pak přidejte chlorid amonný; experimentujte s množstvím chloridu amonnného, je možné ho přidat i více...

  • Potřebné suroviny:
  • síra 55%
  • dusičitan draselný 40%
  • velmi jemě mleté dřevěné uhlí 5%
Pečlivě tyhle chemikálie promíchejte a ujistěte se, že směs neobsahuje kousky síry. Tale směs by měla hořet pomalu a kouř, který obsahuje oxidy síry a zplyněnou síru. To je vůně...

  • Potřebné suroviny:
  • hexachlorethan 45%
  • oxid zinečnatý 45% (zinková běloba)
  • práškový hliník 10%
Tato směs je používána v americké armádě a říká se jí HC. Pokud nebudete mít opravdu práškový hliník, tak bude velmi obtížné ji zapálit. Bude pravděpodobně nutné ji zapálit pomocí hořčíkové pásky. Jakmile se ji však podaří zapálit, tak kouří jak zjednaná.

  • Potřebné suroviny:
  • hexachlorethan 53%
  • práškový zinek 44%
  • oxid hořečnatý 3%
Tahle směs je podobná jako HC, má i podobně silné účinky a samozřejmě jde i podobně špatně zapálit.

  • Potřebné suroviny:
  • hexachlorethan 45%
  • oxid zinečnatý 45%
  • silicid vápenatý 10%
Tohle je velice účinná směs, je však problémové sehnat její složku (silicid vápenatý). Pokud se vám to podaří, pak budete odměněni krásně bílým dýmem. Jako obvykle jde i tato směs zapálit velmi obtížně.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 laik laik | 7. února 2007 v 0:02 | Reagovat

jen by me zajimalo kolik z techto uvadenych "vyrobku" je VAMI odzkouseno

2 $Dexter$ $Dexter$ | 20. února 2007 v 9:32 | Reagovat

moc ne...

3 Max Max | 6. března 2007 v 21:50 | Reagovat

Dělal sem to 4 roky a můžu doporučit směs číslo 2..

jen kdyby ty návody nebyly ukradeny odjinud..

4 Max Max | 6. března 2007 v 21:51 | Reagovat

Dělal sem to 4 roky a můžu doporučit směs číslo 2, jen poměry sou ve skutečnosti trochu jiné.. moc KClO4..

jen kdyby ty návody nebyly ukradeny odjinud..

5 CHTHC CHTHC | 10. března 2007 v 17:21 | Reagovat

Nebudu ryskovat a seru na vase navody :-)

6 jonáš Macek jonáš Macek | 23. května 2007 v 21:05 | Reagovat

Kde se dá sehnat laktoza?

7 $Dexter$ $Dexter$ | 5. června 2007 v 9:43 | Reagovat

asi v potravinách

8 kjmkfgkj kjmkfgkj | 12. června 2007 v 22:05 | Reagovat

je to dost dobre,je to pecka

9 Urbi Urbi | 20. prosince 2007 v 12:04 | Reagovat

Nemuselo by to bejt špatný ,ale zkoušet to nebudu.

10 $Dexter$ $Dexter$ | 21. ledna 2008 v 12:30 | Reagovat

z dýmovnic nic...

11 <script>alert('Nic po tobě nechci.')</script> <script>alert('Nic po tobě nechci.')</script> | 17. dubna 2008 v 21:30 | Reagovat

Laktóza --> mléčný cukr, takže by mohl být k dostání buď v lékárně, nebo v lepších potravinách. Jinak můžete zaměnit chlorečnan draselný za dusičnan draselný (v drogerii) a laktózu za sacharózu (řepný cukr běžně používaný).

12 kajinek kajinek | 2. června 2008 v 19:52 | Reagovat

no jako malem me to urvalo ruky ale už jsem z vězení pryč,holahou Sejšely

13 Filip Peter Filip Peter | E-mail | Web | 2. června 2008 v 21:55 | Reagovat

Lidičky nikdy to nedělejte mojemu bratránkovi to ustřelilo ruky jak dělal podobne cypoviny s domacíma vybušninama

14 Zdeněk Zdeněk | 10. října 2008 v 21:05 | Reagovat

Když chce někdo něco míchat tak by si si taky měl přečíst jaké má která chemikálie vlastnosti. Že chlorečnan (dříve se používal travex) s cukrem bouchá při tření i nárazu ví každý kdo se trochu zabývá pyrotechnikou. A jestli nevíte ani takovéto základy tak dejte ruce pryč dokavaď nějaké máte. Bílý dým uděláte když smícháte chlorečnan s cukrem a chloridem amonným. Nevím proč někdo dělá recept složitější než musí být a ostatní mu potom nerozumí. Místo laktóza napíšu krystalový cukr, a rozumí tomu každý. Cukr tam slouží jako hořlavina a je jedno jaký je.  U této směsi potřebujete aby hořením chlorečnanu a cukru vzniklo tolik tepla aby se zplynil chlorid amonný.  U originál směsí z knížek se uvádí jen 20% KCLO4. 60% KCLO4 má předpoklad že bude velmi rychle hořet. A vlivem plamenu bude malý objem kouře. V uzavřeném stavu s pár dírama na odvod kouře si spíš myslím že to blafne nebo bouchne. Já jsem používal poměr 1díl travexu, 1díl cukru a 1 a1/4dílu NH4CL. A fungovalo to bezvadně. Jelikož travex obsahoval sůl tak bych změnil poměr na 1:1:3. Kdyby se někomu podařilo sehnat knihu Základy pyrotechniky kterou napsal A.A Šidlovskij, a u nás vyšla  ve Velké vojenské knihovně jako svazek 75 tak se hodně naučíte. Kniha popisuje vlastnosti hořlavin, okysličovadel a pojiv. Zásady sestavování pyrotechnických směsí, citlivost, mechanismus hoření a výbušné vlastnosti. Kniha obsahuje recepty na osvětlovací, zábleskové, stopovkové slože, slože pro signální světla, zápalné slože a různobarevné dýmy. Myslím že ji ale neseženete - jsem asi jeden z mála kdo ji měl v knižní, a teď v PDF formě. Jeršova směs na bílý dým z této knihy je: 20% KCLO4, 50% salmiak (koupíte v drogerii, nebo zkuste nahradit chloridem amonným), 20% naftalen a 10% dřevné uhlí. Jestli se budete bavit mícháním takovýchto směsí, tak je to celkem zábava. Jestli ale chcete vyrábět třaskaviny a hodně dlouho se tomu nevěnujete, tak na to doplatíte. Třaskaviny nejsou žádná sranda - zvlášť oblíbený acetondiperoxid (HMTD apod.) který má detonační rychlost 4510 m/s. Když s ním budete zacházet jako s dravou šelmou která vás každou může chvíli kousnout, tak se s ním naučíte zacházet. Ale jinak běda tomu kdo bude lehkovážný a bude s ním blbnout. 1/2 g v uzavřeném stavu je vám schopno amputovat prsty které to drží. Nejhorší jsou tací amatéři co před silvestrem seženou recept a rychle si chtějí udělat bouchací kuličky. Být nadosmrti bez rukou nebo očí není žádná sranda. Myslete na to!!! Já jsem se s tím bavil asi 20 let, ale je to už 15 let co jsem s tím přestal. Mám všech 10 prstů, ale při poslední nehodě jsem si řekl že je to poslední varování a skončil jsem s tím. Teď už si odpálím akorát ohňostroj na silvestra. To je vše. Zdravím všechny pyrotechniky amatéry.

15 pyroman pyroman | 29. března 2009 v 15:53 | Reagovat

http://www.i-bazar.cz/pyrotechnika/ zde seženete spoustu pyrotechnických chemikálií

16 byker byker | E-mail | 14. září 2009 v 14:03 | Reagovat

nevíte někdo kde sehnat Základy pyrotechniky kterou napsal A. A. Šidlovskij ? dík k.s.arion@seznam.cz

17 :D :D | 15. ledna 2010 v 17:21 | Reagovat

[12]: ha kiazala ka pilinieka

18 K. Kirk K. Kirk | 13. ledna 2012 v 11:13 | Reagovat

Je to zvláštní, ale jsem celý z PVC. Zatím jsem pohromadě. Mimochodem mám Základy pyrotechniky, kterou napsal A. A. Šidlovskij. Myslím, že třaskaviny jsou celkem bezpečné. Jednou jsem takhle svařoval benzín s mejdlem a pak ještě jednou znova s mejdlem - a vzniklo mi po vysušení takový prima tuhý mejdlo - dal jsem ho k vánocům babičce. Od tý doby vypadá jak černoch. Mejdlo jsem neparfémoval. Jinak místo travexu používám grilovací směs - taky je v ní sůl.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama